Ce este o cupa menstruala?

Ce este o cupa menstruala?

O cupa menstruala reprezinta un produs destinat igienei feminine. Acest produs este realizat din silicon sau cauciuc care se introduce in vagin pentru a colecta fluidul menstrual. Este un obiect micut si  flexibil , fiind capabil sa colecteze o cantitate mai mare de sange decat alte metode cunoscute. S-a constatat ca majoritatea femeilor ar prefera  aceasta metoda tocmai din acest motiv, fiind mai eficienta decat tampoanele obisnuite. In plus, acest produs poate fi schimbat de cea care il poarta o data la 12 ore.

Cele mai cunoscute marci ale acestui produs sunt Cupa menstruala Keeper, Cupa Lunii, Lunette Menstrual Cup, DivaCup, Cupa Lena și Cupa Lily.

cupa menstrualaCum se foloseste o cupa menstruala?

In cazul in care va hotarati sa incercati un asemenea produs, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa vorbiti cu medicul dumneavoastra ginecolog, acesta fiind in masura sa va ofere toate sfaturile de care aveti nevoie in vederea utilizarii cupei. Pentru aceasta, este nevoie sa tineti cont de anumite aspecte cum ar fi:

 • varsta,
 • abundenta fluxului dumneavoastra lunar,
 • rezistenta musculaturii dumneavoastra  pelvine,
 • lungimea colului uterin,
 • flexibilitatea cupelor,
 • capacitatea si fermitatea acestora.
 • De asemenea, este important de stiut daca ati nascut sau nu pe cale naturala.

Un aspect important pe care ar trebui sa il cunoasteti despre aceste cupe menstruale este acela ca , pentru doamnele cu varsta pana in 30 de ani si care nu au nascut natural, sunt recomandate cele de dimensiuni mai mici , iar pentru cele care au nascut in acest mod si au o varsta mai mare de 30 , sunt recomandate cele de dimensiuni mai mari.

Ce este important sa stiti atunci cand utilizati prima oara o cupa menstruala?

Un aspect important de care trebuie sa tineti cont atunci cand folositi pentru prima oara un asemenea produs este lubrifierea sa. Aceasta este o conditie necesara pentru a inlesni introducerea cupei in vagin. Lubrifierea se poate face utilizand apa sau un produs pe baza de apa. Realizand aceasta umezire a produsului, senzatia de discomfort se va reduce considerabil.

Inainte de a utiliza cupa menstruala:

 1. Primul pas pe care il aveti de facut este sa va spalati bine pe maini.
 2. Apoi, aplicati lubrifiantul pe suprafata produsului.
 3. Urmatorul pas pe care trebuie sa il urmati este acela de a gasi o pozitie comoda.
 4. Apoi, intr-o mana tineti cupa pe care ati indoit-o, iar cu cealalta mana veti desparte labiile si veti introduce in vagin cupa pe care ati pliat-o in doua. Produsul ar trebui sa fie asezat la cativa cm sub cervix.
 5. Odata intrata in vagin, rotiti cupa. Aceasta se va deschide, urmand sa colecteze fluidul menstrual.

Dupa ce ati terminat acest proces, este important sa observati daca va deranjeaza sau nu. Daca simtiti un discomfort vaginal, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra. Daca ati asezat cupa in mod corect, nu ar trebui sa simtiti niciun disconfort la nivelul vaginului. Dumneavoastra , in functie  de debitul sanguin pe care il aveti, puteti schimba cupa la 6, respective 12 ore. Pentru a evita eventualele scurgeri, este indicat sa o schimbati la intervalul stabilit initial si mentionat anterior.

cupa menstruala utilizare

Cum trebuie sa procedati atunci cand va scoateti cupa menstruala?

In momentul in care trebuie sa schimbati produsul:

 1. Primul pas este sa va spalati pe maini,
 2. Va gasiti o pozitie in care sa va simtiti confortabil.
 3. Prindeti cu degetele piciorutul cupei si baza sa si trageti usor in jos.
 4. Pe masura ce produsul este scos din vagin, apasati usor baza cupei cu doua degete pentru a elimina presiunea pe care cupa o exercita pe peretii vaginali.
 5. Dupa ce ati scos cupa , o puteti goli in vasul de toaleta.
Cum se ingrijeste cupa menstruala ?

Ceea ce trebuie sa stiti despre cupele menstruale este ca acestea trebuie spalate si curatate inainte de a fi reintroduse in vagin si , cu o ingrijire corecta, ele pot avea o durata de viata intre 6 luni si 10 ani. Acest lucru este valabil pentru cupele reutilizabile. In cazul celor de unica folosinta, acestea se arunca dupa utilizare.

Care sunt beneficiile unei cupe mesntruale?

Printre beneficiile utilizarii unui acupe menstruale se poate aminti faptul ca sunt mai sigure decat alte procedee, cum ar fi tampoanele obisnuite, sunt mai accesibile ca pret si, un aspect deosebit de important, pot mentine mai mult lichid decat alte produse destinate femeii. De asemenea, s-a constatat faptul ca acest produs nu produce discomfort in timpul actului sexual.

Care ar fi dezavantajele utilizarii unui asemenea produs?

Este important de stiut si care ar fi punctele mai putin forte ale cupei menstruale. Astfel, daca v-ati decis sa folositi acest produs, ar trebui sa stiti ca puteti fi alergica la materialul din care e confectionat. De asemenea, in cazul in care cupa nu e curatata in mod corespunsator, poate provoca iritatii la nivelul vaginului si chiar infectii. Un alt dezavantaj ar fi acela ca ati putea gasi mai greu marimea potrivita pentru dumneavoastra, atunci cand va decideti sa utilizati o asemenea cupa. Un alt aspect ar fi acela ca vi s-ar putea parea incomoda atat introducerea , cat si scoaterea cupei in si, respectiv, din vagin.

Ce trebuie sa stiti despre pretul acestei cupe menstruale?

Aceste produse sunt mult mai rentabile decat binecunoscutele tampoane si absorbante. Trebuie sa stiti ca pretul lor variaza intre 20 si 25 de lei, nefiind necesara achizitionarea alteia in urmatoarele 6 luni.

Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le stiti despre cupa menstruala, daca va decideti sa treceti la utilizarea acestui produs. In cazul in care veti decide in acest sens, va recomandam sa discutati intai cu medicul dumneavoastra ginecolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *